Εκτύπωση

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 
 
 
         ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ
Της Δρ. Έλενας Μητροπέτρου ,Αρχαιολόγου - Γεωμυθολόγου.
 
Η Έλενα Μητροπέτρου ορίζει και παρουσιάζει διεξοδικά την Ελληνική Γεωμυθολογία, βασισμένη στις γεωπεριβαλλοντικές αλλαγές και την επίδραση τους στη διαμόρφωση της κοσμογονικής συνειδήσεως στον ευλογημένο και σημαντικό χώρο του Αιγαίου, όπου γεννήθηκαν οι Έλληνες
και οι μύθοι τους. Από τον πρόλογο του Ξενοφώντα  Διον. Μουσά Αστρονόμου  Καθηγητή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Ελληνική Γεωμυθολογία είναι η διεπιστημονική ανάλυση των ελληνικών μύθων, που οδηγεί στον εντοπισμό γεωφυσικών, αστρονομικών και ιστορικών γεγονότων, που υποκρύπτονται σε αυτούς. 
             Η ανάλυση αυτή προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για κατακλυσμούς, που διασώζονται με μυθικό περίβλημα, για άγνωστους  αρχαίους σεισμούς, για θαλάσσιους σεισμικούς κυματοσυρμούς, για τεχνικά έργα και άγνωστα αστρονομικά φαινόμενα (διελεύσεις κομητών, εκλείψεις ηλίου και σελήνης, πτώσεις μετεωριτών, αλλαγές του βορείου πόλου της ουράνιας σφαίρας, συσχετισμούς αστερισμών με συγκεκριμένους Έλληνες ήρωες), που συνέβησαν στο απώτερο παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό η γεωμυθολογία επιτυγχάνει να δώσει μία νέα οπτική γωνία στην ιστορική, την αρχαιολογική και την ανθρωπολογική έρευνα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε πεδία γνώσεων, που φωτίζουν την πρώιμη σύλληψη του κόσμου και βελτιώνουν την αυτογνωσία του ανθρώπου.
 

Προτάσεις Βιβλίων