Εκτύπωση

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

 

Λιανική Τιμή 12,00 ευρώ 

Η μορφή του Διονύσου χάνεται στα βάθη της Προϊστορίας, αλλά το γεγονός είναι ότι το κυρίαρχο πρόσωπο των μυστηρίων υπήρξε ο Διόνυσος. Τα βασικά στοιχεία του Πάθους του Διονύσου στα μυστήρια είναι ο διαμελισμός, ο θάνατος και η επιστροφή στη ζωή. Μετά από πολλές περιπέτειες ξεκίνησε ο Διόνυσος την πορεία του στους λαούς της γής αφού δημιούργησε στράτευμα από γυναίκες, τις Μαινάδες ή Βάκχες και από τους Σατύρους και χειροτόνησε δύο στρατηγούς για το στράτευμα, τον Πάνα και τον Σειληνό και με το στράτευμα αυτό κατέκτησε πολιτιστικά όλη την οικουμένη χωρίς να χυθεί αίμα. Η παρουσία του Διονύσου ήταν έντονη στους λαούς και ο Αλέξανδρος θεωρήθηκε ως ο « Νέος Διόνυσος » σε Ανατολή και Δύση. Η επίκληση προς τον Διόνυσο ήταν οι λέξεις « Βάκχε-Βάκχε ». Με την πάροδο των χιλιετιών και την παραφθορά της λέξεως, αλλά και στις γλώσσες των άλλων λαών που στερούνταν την λέξη Βάκχε και την φωνητική απόδοση του « Βά» έγινε πιο εύκολα « Μπά» και βρίσκεται αυτούσια ή σύνθετη σε λέξεις άλλων γλωσσών, στα φαγητά, στα ήθη και έθιμα των λαών, οι οποίοι γνώρισαν τα θεία δώρα του Διονύσου.

Εκτύπωση

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΥΣ Α΄ΤΟΜΟΣ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1

 

ΤΙΜΗ  35,00 ΕΥΡΩ

"Με τους Προσωκρατικούς τίποτε δεν είναι τελεσίδικα τελειωμένο... Μπορούμε σήμερα να παρακάμψουμε τα ερωτήματα των Προσωκρατικών; Ασφαλώς και μπορούμε, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε αποφασίσει να μην έχουμε σχέση με την σύγχρονη επιστήμη, την τέχνη και την εν γένει πνευματική ζωή. Εάν όμως έχουμε αποφασίσει να καλλιεργούμε την επιστήμη και την τέχνη και να συμμετέχουμε στην πνευματική ζωή, τότε οι Προσωκρατικοί θα μας κρατούν πάντοτε συντροφιά και θα γονιμοποιούν την σκέψη μας, όπως γονιμοποίησαν και την σκέψη μεγάλων επιστημόνων: του Erwin Schr?dinger, του Martin Heidegger, του Δημήτρη Νανόπουλου, του Μάνου Δανέζη, του Στράτου Θεοδοσίου, του Γιώργου Γραμματικάκη· την σκέψη μεγάλων καλλιτεχνών: του Samuel Beckett, του Eugene Ionesco, του Harold Pinter· και την σκέψη αμέτρητων άλλων Ελλήνων και ξένων, που διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της ζωής. 

Τα έργα των Προσωκρατικών θαυμάζονται και θα θαυμάζονται αιωνίως, διότι αν και δημιουργήθηκαν τον 6ο και τον 5ο αιώνα π.Χ., είναι φτιαγμένα, για να αντέχουν στον χρόνο. Έτσι παρά την παρέλευση χιλιάδων ετών από τότε πού συνετέθησαν, ακόμη και σήμερα με την φρεσκάδα που αναδίδουν, είναι τόσο καινούργια και σύγχρονα και τόσο "πρόσφατα καί νεουργά", ώστε μας καταπλήσσουν. Σαν να έχουν συντεθεί σήμερα!".

Εκτύπωση

ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΑΘΛΟΙ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Σε ολόκληρη την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, και δη, στην Ελληνική Μυθολογία, και ακόμη ειδικότερα στους Άθλους του Ηρακλέους, η προσέγγισης ΔΕΝ μπορεί να γίνει από μία μόνο "οπτική γωνία", δηλαδή σε ένα μόνο επίπεδο. Ο κάθε Άθλος έχει τρία διαφορετικά επίπεδα. Το πρώτο, το πλέον επιδερμικό, αφορά την Ιστορία, δηλαδή, τις πτυχές της Ιστορίας που φθάνουν σε εμάς ως ψήγματα με κεκαλυμμένα στοιχεία. Το δεύτερο επίπεδο, που είναι και ανώτερο, αφορά τις Φιλοσοφικές προεκτάσεις μέσω των Συμβολισμών, και το τρίτο επίπεδο, το πλέον εσώτερο, είναι το απολύτως Μυητικό. Αυτό, μπορεί να θεωρηθεί και ως φυσικό επακόλουθο, διότι όλοι οι Συγγραφείς που μας παραθέτουν την εξιστόρηση αυτών των Άθλων, υπήρξαν και οι πλέον γνωστοί Μύστες..

Εκτύπωση

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΥΣ Γ΄ΤΟΜΟΣ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

ΤΙΜΗ 32 ΕΥΡΩ 

"Με τους Προσωκρατικούς τίποτε δεν είναι τελεσίδικα τελειωμένο...
Μπορούμε να παρακάμψουμε τα ερωτήματα των Προσωκρατικών;
Ασφαλώς και μπορούμε, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε αποφασίσει να μην έχουμε καμμία σχέση με την σύγχρονη επιστήμη, την τέχνη και εν γένει την πνευματική ζωή. Εάν όμως έχουμε αποφασίσει να καλλιεργούμε την επιστήμη και την τέχνη και να συμμετέχουμε στην πνευματική ζωή, τότε οι Προσωκρατικοί θα μας κρατούν πάντοτε συντροφιά και θα γονιμοποιούν την σκέψη μας, όπως γονιμοποίησαν την σκέψη μεγάλων επιστημόνων: του ErwinSchrodinger, του MartinHeidegger, του Δημήτρη Νανόπουλου, του Μάνου Δανέζη, του Στράτου Θεοδοσίου, του Γιώργου Γραμματικάκη·

μεγάλων καλλιτεχνών: του SamuelBeckett, του EugeneIonesco, του HaroldPinter· και αμέτρητων άλλων Ελλήνων και ξένων, που διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της ζωής.

Τα έργα των Προσωκρατικών θαυμάζονται και θα θαυμάζονται αιωνίως, διότι αν και δημιουργήθηκαν τον 6ο και τον 5ο αιώνα π.Χ., είναι φτιαγμένα για να αντέχουν στον χρόνο.
Παρά την παρέλευση χιλιάδων ετών από τότε που συνετέθησαν, με την φρεσκάδα που αναδίδουν, είναι τόσο καινούργια και σύγχρονα και τόσο "πρόσφατα και νεουργά", ώστε μας καταπλήσσουν. Σαν να έχουν συντεθή σήμερα! Και οι δημιουργοί τους μας χαρίζουν με αρχαϊκό μειδίαμα τις ιδέες τους, που ακονίζουν το μυαλό και γαληνεύουν την ψυχή μας".

Εκτύπωση

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1

 

Ελληνική Γεωμυθολογία είναι η διεπιστημονική ανάλυση των ελληνικών μύθων, που οδηγεί στον εντοπισμό γεωφυσικών, αστρονομικών και ιστορικών γεγονότων, που υποκρύπτονται σε αυτούς. Η ανάλυση αυτή προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για κατακλυσμούς, που διασώζονται με μυθικό περίβλημα, για άγνωστους αρχαίους σεισμούς, για θαλάσσιους σεισμικούς κυματοσυρμούς, για τεχνικά έργα και άγνωστα αστρονομικά φαινόμενα (διελεύσεις κομητών, εκλείψεις ηλίου και σελήνης, πτώσεις μετεωριτών, αλλαγές του βορείου πόλου της ουράνιας σφαίρας, συσχετισμούς αστερισμών με συγκεκριμένους Έλληνες ήρωες), που συνέβησαν στο απώτερο παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό η γεωμυθολογία επιτυγχάνει να δώσει μία νέα οπτική γωνία στην ιστορική, την αρχαιολογική και την ανθρωπολογική έρευνα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε πεδία γνώσεων, που φωτίζουν την πρώιμη σύλληψη του κόσμου και βελτιώνουν την αυτογνωσία του ανθρώπου.

Εκτύπωση

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΥΣ Β΄ΤΟΜΟΣ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 5

ΟΙ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΙ,ΟΙ ΕΛΕΑΤΕΣ

 

Τιμή 30,00 €

Προσεγγίζοντας τους προσωκρατικούς γίγαντες του πνεύματος, προσεγγίζουμε τα βάθη του εαυτού μας και τα βάθη του σύμπαντος· ανακαλύπτουμε τις δυνατότητες του μυαλού μας και την ουσία των πραγμάτων· μαθαίνυμε την σχέση του μικρόκοσμου με τον μακρόκοσμο, του πεπερασμένου με το άπειρο, του προσωρινού με το αιώνιο και δίνουμε στα γεγονότα τις πραγματικές τους διαστάσεις. Προσεγγίζοντάς τους συνειδητοποιούμε την αξία μας, αποκτάμε αργά και σταθερά πραγματική μόρφωση και διώχνουμε τον πνευματικό ύπνο από τα βλέφαρά μας. Διότι όπως λέει και ο Ηράκλειτος (απ. 73): "ου δει ώσπερ καθεύδοντας ποιείν και λέγειν" [δεν πρέπει να μιλάμε και να ενεργούμε σαν να κοιμώμαστε όρθιοι].

   
  Back Print Print
Εκτύπωση

ΣΑΠΦΩ Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ Η ΔΕΚΑΤΗ ΜΟΥΣΑ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

 

 

ΑΝΝΑ ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ                          
Ο Βίος της Σαπφούς, το μεγαλειώδες έργο της και η άδικη κατασυκοφάντησις της, με εντυπωσίασαν και με συγκλόνισαν απο την πρώτη στιγμή που ήλθα σε επαφή με την Ποίησί της και, συνεκδοχικά, με την ζωή της, η οποία αναδύεται με τρόπο αυθόρμητο και πηγαίο μέσα απο την Λυρική της ποίησι.
Η Σαπφώ υπήρξε μια προσωπικότης μοναδικά συγκλονιστική, χαρισματική και ολοκληρωμένη. Ώς γυναίκα, ώς μητέρα, ώς αδελφή, ώς διδασκάλισσα, ώς πολίτις, ώς φίλη, ώς Ποιήτρια ...Μελοποιός...Μελωδός.
Το μεθοδευμένο ψέμμα, γύρω από τις ερωτικές της-τάχα ιδιαίτερες-προτιμήσεις, θα το αποκαλύψουμε και θα το καταρρίψουμε μέσα από τις σελίδες του ανά χείρας Βιβλίου

Προτάσεις Βιβλίων